CAD/CAM Teknolojisi

CAD/CAM bilgisayarlı üretimi ifade etmektedir ve gelişen teknoloji ile diş hekimliğinde de yaygın olarak kullanılmaktadır.

Uzun yıllardır diş hekimliğinde metalin üzeri porselenlerle kaplanmaktaydı. Son dönemlerde bilgisayardan komut alan ve frezleme tekniği ile çalışan sistemler kullanılmaktadır. Burada bilgisayarın verdiği komutlar ile zirkonyum bloğunun aşındırılması mümkündür. Daha sonra bunun üzeri porselenle kaplanarak köprü veya tek tek kaplamalar oluşturulabilmektedir. 

Batıkent Cad Cam Diş
Diş hekimliğinde CAAD/CAM teknolojisi hata oranını minimize ediyor.


CAD/CAM Teknolojisi Uygulama Basamakları

  • Başlangıçta toz halinde olan zirkonyum, daha sonra sıkıştırılarak bloklar haline getirilir.
  • Blokların şekillendirilmesi için bilgisayar ortamında bir dizayn yapılır.
  • Frezleme makinesi köprüye gerekli olan şekli verir.
  • Renklendirme işlemi yapılır.

Yukarıda sıralanan CAD/CAM teknolojisi uygulama basamaklarında diş hekimine düşen görev; dişlerin düzgün açılarda ve ideal şekillerde hazırlanmasını sağlamaktır. İdeal şekilde hazırlanan diş üzerinden alınan ölçü ile bilgisayar ortamında gerekli olan zirkonyum çalışması şekillendirilir. Şekillendirilmiş olan geometrik hacim, frezleme makinesinde gerçeğe dönüştürülür. 

Metaller dökümle yapılırlar, en hassas dökümde bile 100 mikron bir aralık vardır. Zirkonyumda ise adaptasyon aralığı 10 mikrona kadar iner. Bu da yapılan çalışmanın çok daha uzun ömürlü olmasını sağlamaktadır. Özetle, günümüzde kron ve köprü çalışmalarında en avantajlı malzeme olarak zirkonyum kullanılır.

Alışılagelmiş diş hekimliği uygulamalarında çalışılan her tedavi yöntemi için diş hekiminin el becerisi ne yazık ki hata payı barındırmaktaydı. Yeni nesil diş hekimliğinde CAD/CAM teknolojisi ile bu hata payları neredeyse tamamen ortadan kalkmıştır. CAD/CAM teknolojisi ile bütün işlemler dijital şekilde tamamlanmaktadır.

1